Duurzaamheidsmarkt

Donderdag 10 oktober 2019, tijdens de landelijke ‘dag van de Duurzaamheid’ organiseerde de Vriendenstichting ook dit jaar weer een ‘Duurzaamheidsmarkt’. Basisschool Het Volle Leven sloot met deze dag het onderwijsthema Duurzaamheid af. Alle klassen – gezamenlijk bijna 700 – leerlingen hebben zelf een project bedacht, gemaakt en trots gepresenteerd aan een ieder die de Duurzaamheidsmarkt bezocht.

Dat de leerlingen en de school hand in hand grote stappen maken naar een duurzamere en schonere maatschappij getuigt uit het feit dat er sinds het huidige schooljaar geen wegwerpplastic meer gebruikt wordt. De leerlingen nemen bidons en bekers mee naar school in plaats van de wegwerp pakjes drinken. De hoeveelheid plastic afval is hiermee drastisch verlaagd. Daar is  Het Volle Leven en iedereen daarbuiten natuurlijk ontzettend trots op!

Tijdens dit bijzondere evenement was TrashUre Hunt in samenwerking met de Gemeente Den Haag en Stichting Noordzeevis uit Scheveningen aanwezig. De dag was vol gepland met allerlei activiteiten. Bijvoorbeeld de kinderboekenmarkt, waarbij een kind een boek koopt van een ander kind. Met de opbrengst van deze kinderboekenmarkt worden weer andere boeken gekocht voor de schoolbieb. Verder werd er geknutseld met afval, konden leerlingen zelf wasmiddel maken zonder chemische bestanddelen, werden kleding en allerlei spullen verzameld en werd gezond snoepen met een appeltje van eigen boomgaard gestimuleerd. De wijze les van Stichting Noordzeevis Scheveningen was het algemene belang van ‘support your locals’ aan de bezoekers over te brengen.

[envira-gallery id=”991″]

Eerdere markten:

Op het prachtige schoolplein van bijna 6000m2 groot, vindt er op woensdag 10 oktober 2018 een openbare ‘dag van de duurzaamheid markt’ plaats. Het uiterst kindvriendelijke schoolplein alleen al is duurzaam, natuurlijk en educatief. 14 marktkramen staan te pronken met uiteenlopende vrijwilligers, bedrijven en initiatieven welke duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan. Bezoekers kunnen zich op een heldere en laagdrempelige manier verwonderen over het onderwerp Duurzaamheid.
De ouderen van naastgelegen bejaarden tehuizen komen voor een gezellig Fair Trade bakkie koffie van de Wereld winkel en om zelfgemaakte knutsels of breidsels te tonen. Ook de terrasbus van Welzijn Scheveningen is van de partij. De altijd betrokken Crownies kinderen zullen een loterij houden en de kleertjes van ‘Net Niet Nieuw’ verkopen om een erg gewilde duurzame zandbak te kunnen bekostigen. Creaties van de visie van kinderen over duurzaamheid zijn te bewonderen. Onze Scheveningse duurzame vis en educatie van MSC Keurmerk en Noordzeevis zal zeker niet ontbreken. Om 13:00 uur start een megavette hunt van de TrashUre hunt helden op en rond het plein. Ruilkraam, zelf wasmiddel maken en noem maar op!